Konfekcjonowanie warzyw i owoców

  • by

Delikatne produkty żywnościowe wymagają specjalnego traktowania poprzez odpowiednie pakowanie. W przeciwnym razie mogą stracić na jakości w trakcie przechowywania, transportu oraz dystrybucji. Owoce i warzywa są bardzo podatne na uszkodzenia i zazwyczaj mają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia. Konfekcjonowanie produktów jest niezbędne w przypadku, w którym przeznaczone są na eksport. Dowiedz się, na czym polega ten proces!

Czym jest konfekcjonowanie?

Najważniejszą usługą związaną z przygotowaniem towarów do wysyłki, jest ich pakowanie. Konfekcjonowanie owoców i warzyw polega na bardzo skrupulatnym i dokładnym przełożeniu ich z opakowań zbiorczych do znacznie mniejszych, przeznaczonych do wysyłki albo sprzedaży detalicznej. Pakowane w ten sposób warzywa i owoce są doskonale zabezpieczone, dzięki czemu docierają do klientów w nienaruszonym stanie. Świadczenie tej usługi na odpowiednio wysokim poziomie polega również na tym, żeby zapakowane artykuły prezentowały się jak najbardziej atrakcyjnie dla potencjalnych nabywców.

Wśród zalet konfekcjonowania wykonywanego przez profesjonalną firmę wymienić można chociażby oszczędność roboczogodzin. Do ręcznego posortowania i zapakowania warzyw i owoców potrzeba bowiem mnóstwa czasu, gdyż są to produkty delikatne i łatwo ulegające uszkodzeniom mechanicznym.

Konfekcjonowanie owoców i warzyw

Ze względu na podatność na uszkodzenia owoce trzeba pakować z dużą ostrożnością. Opakowania i sposób zabezpieczania powinny być dostosowane do gatunku produktu. Truskawki i maliny, kiedy przeznaczone są na eksport, zazwyczaj przekłada się w plastikowe, stabilne pudełka. Muszą one posiadać liczne dziurki, żeby zapewnić nieustanny dostęp świeżego powietrza. Jabłka, pomarańcze i inne owoce twarde umieszcza się w skrzynkach albo układa w kartonach ze specjalnymi wytłaczankami, które mają je chronić przed zderzaniem się ze sobą.

Opakowania foliowe również bywają stosowane do konfekcjonowania. Tego typu worki wymagają jednak szczególnej uwagi, by ich użycie nie poskutkowało spadkiem jakości pakowanych warzyw i owoców. Produkty zapakowane w opakowania foliowe trzeba zabezpieczyć przed powstawaniem wewnętrznej skropliny, która prowadzi do pojawienia się zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Korzystając z usług profesjonalnej firmy można mieć pewność, że towar zostanie odpowiednio zabezpieczony. Foliowanie owoców i warzyw pozwoli przedłużyć ich żywotność.

Podsumowanie

Zlecenie pakowania i foliowania produktów profesjonalnej firmie, takiej jak ABRA PACK jest korzystne z wielu względów. Jednym z nich jest oszczędność czasu oraz fakt, że stosowane są do tego celu maszyny najwyższej jakości. Co istotne, samodzielne konfekcjonowanie owoców i warzyw wymaga poniesienia dodatkowych kosztów, włącznie z zatrudnieniem nowych pracowników i wynajmem powierzchni magazynowej. Nasza firma zajmuje się kompleksowo całym procesem, nieustannie udoskonalając jakość świadczonych usług. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *